Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Három lány és a hely szelleme

A legelső utam egy Pest közeli kossuth7-be vitt, ahol egy olyan lakóházat találtam, ahol egy rendelő is működött. A lakók nem voltak otthon, de kaptam hozzájuk elérhetőséget, és onnantól a kiszemelt alanyom és köztem elkezdődött egy lassú közeledés e-maileken és telefonokon keresztül, ami végigkísérte a sorozat készítését. Nem volt könnyű menet, valahogy mégsem merült föl bennem soha, hogy föladjam. Volt egy "szamár" arra az esetre, ha a ló nincs, egy szálloda, aminél viszont sokkal jobban érdekelt egy személyes történetekkel átitatott épület. Az utolsó pillanatban kaptam zöld jelzést, és ezzel egy keretes lezárást is a sorozathoz - oda mentem utoljára, ahova először. Több új szint hozott nekem ez a család, a gyerek szemszögét, a kérdést, hogy van-e hely szelleme, nem mellesleg pedig nagyon finom fügét is kaptam.
Ha most anno a Szomszédokból én lennék Etus, akkor a kamerába elmondhatnám a kossuth7 tanulságait, de igazából azt az írók által gondolt lényeget didaktikusan arcbamondó lezárást már abban a sorozatban sem szerettem.


0 Tovább

Itt lakott Kossuth - Kossuth7 9.0

Egy dolgot nem gondoltam volna: hogy a sorozat készítése közben olyan dologra bukkanok, aminek szoros köze lesz magához Kossuthoz. Sárospatak nekem egy volt a többi város közül, nem tulajdonítottam neki azoknál nagyobb jelentőséget, így a vendéglátóim második mondata után édesen áradt szét bennem a nem várt boldogság íze, amire már csak hab volt – egyre szebb a képzavar - a kolostor maradványa a pincében, a karalábés momentumról nem is beszélve...

0 Tovább

Vonzódás - Kossuth7 8.0

Nagy dilemmám volt, hogy leforgassam-e az alábbi anyagot, mivel a megszólaló hölgy nem vállalta arcát. Lehet érdekes egy ilyen kis szösszenet így is? Az arc nélküli lehetőség fölajánlása előtt másodpercek alatt kellett meghoznom a döntést, hogy bevállalom-e vagy sem. Azon „gondolkodtam” akkor, hogy mit tekintek én eredménynek, sikernek az adott folyamatban, mit szeretnék elérni. És döntöttem: igen, eredmény már az, ha valaki, annak ellenére, hogy ismeretlenül és váratlanul török rá, beenged az otthonába, beszél róla, mutogatja, elárulja a történetét. Eredmény továbbá az is, ha kimond akár egyetlen olyan mondatot, ami meglep vagy fölkelti a figyelmemet vagy lebilincsel. Nem bántam meg, hogy így döntöttem, a videó végén nekem ott van az az egy mondat.


0 Tovább

Pelenkások paradicsoma - Kossuth7 7.0

Kihozni a maximumot mindenből - erre volt nekem példa a gödöllői Kossuth7, illetve az épületben működő bölcsőde és vezetőnője. Fél órás beszélgetésünk alatt csak sorolta, sorolta, mit és hogy változtatott, mióta átvette az épületet. Ha fehérek a falak és nincs pénz, lehet saját kezűleg mesefigurákat festeni rá, ha az egyik csoportszobán keresztül lehet csak átjutni az öltözőbe, azt is meg lehet oldani egy udvarról nyiló ajtóval, lehet a szülők erőforrásait és lehetőségeit használni - a fürdőszobai csempe valahonnan kimaradt adag, a babakonyhát az ikerfiúk asztalos apukája készítette. Lelkesedést, motivációt, erőt, energiát ölel a volt zsinagóga épülete.

 

0 Tovább

Plüssmaci a szülőotthon helyén - Kossuth7 6.0

Mikor egy péntek délután fél 5-kor Paksra értem, az ominózus címen - ami nem magánház, hanem intézmény - már nem találtam az illetékest, aki mesélhetett volna az épületről, ezért most, a sorozatban rendhagyó alkalommal a képekhez töltetet adó részleteket csak leírni tudom.
A ház két épületrészből tevődik össze, a régebbi szárny 1936-os tervezése Gosztonyi János nevéhez kötődik, eredetileg szülőotthon, később szociális otthon volt. 2000-ben a város önkormányzata Klenk Csabával terveztetett hozzá, igy az épület 8 tanteremmel és egy tornaszobával bővült, azóta sajátos nevelési igényű gyermekek általános iskolájaként funkcionál, jelenleg 17 pedagógus és 64 diák használja, a volt szülőotthon helyén pedig 24 férőhelyes diákotthon kapott helyet.

0 Tovább
«
12

Kossuth utca 7.

blogavatar

Lehet öreg, lehet fiatal, gazdag vagy szegény, férfi vagy nő, tulaj, esetleg bérlő. Élhetnek bárhogy és bárhol, mégis van bennük valami közös: az utca és a szám.

Utolsó kommentek